Miek en Roel

mr006In 1965 namen Miek & Roel deel aan de in Vlaanderen alombekende “Ontdek de Ster”- wedstrijd van de Vlaamse Televisie. Ze behaalden er een derde prijs , wat meteen de start betekende voor een reeks optredens met oorspronkelijk Engelse en Amerikaanse folksongs. Het jaar nadien traden ze op tijdens een grootse folkavond in Deurne, waar ze voor de eerste maal een Nederlandstalig lied brachten, nl. “Zwartberg Blues” , vrij naar een Dylan-song. De tekst van deze uitgesproken protestsong was geschreven door Miel Appelmans en Miel Swillens, twee studenten aan de RUG. Zij zouden, samen met Niki Bovendaerde , hun voornaamste tekstschrijvers worden. In 1967 kwam een eerste langspeler op de markt , “Je kan nooit weten” . Op die plaat werden ze begeleid door Roland (Van Campenhout) . Daarna volgden de LP’s “Mijn Jeugd rijdt uit op Jacht” , “Miek & Roel”, “Miek & Roel zingen Tom Paxton”, “In de tijd van…” , “In ‘t Nieuw” , enz. …

mr004Miek & Roel behoren zeker tot de geëngageerde liedjeszangers. Ze hebben nooit gecontesteerd om “in” te zijn, maar gewoon omdat ze geloven dat je als artiest niet kan of mag zwijgen over mistoestanden die rondom ons gebeuren, in binnen- en buitenland. Toch zijn Miek & Roel niet alleen sociaal-kritische zangers , ook de meer poëtische en romantische chansons staan op hun repertoire.

miekroel19Miek & Roel hebben in hun 35- jarige carrière zowel LP’s, EP’s (ken je dat nog ?) en CD’s opgenomen , waaronder hun meest recente “Cafard” . Waar ze in het verleden altijd samenwerkten met de bekende Vlaamse producer Roland Verlooven, gingen ze op “Cafard” in zee met Patrick Riguelle. Onlangs hadden ze nog een uiterst succesvolle toernee , “De Komplete Kleinkunst Kollektie Live”, met de vrienden Miel Cools, Dimitri Van Toren, Bart Herman en Bart Van den Bossche.